Monday, August 22, 2011

Majlis BerBuka Puasa Family FHHSB....

Salam Ramadhan utk semua....
Hari ni genab 22 hari kita berpuasa. Just tggl 7 hari je lg. Rasa mcm cpt sgt r plak kn??? Last2 mcm ni aku punye jadual pn penuh r dengan jemputan Majlis Berbuka Puasa... ahaks... jemputan 2, mmg masyukkkk..!!!
Bila cakap psl jemputan Majlis Berbuka Puasa ni, dalam kepala dh terbayang makanan yang berlambak, cantik2 design ngan berwarna warni. Bila tgk je, rs mcm nk makan semua. Tapi bl msk je wktu bbuka, separuh pn belum tentu habis!!! hehehehe...
1st jemputan yg aku attend adalah dari company tmpt aku kerja sndiri. Bos aku bbesar hati belanja sume staf die bbuka puasa bramai2. Walaupun xsemua dapat join tp suasana tu ttp meriah. Tmpt yg ktorg pilih bkn calang-calang tempatnye. Peluang keemasan ni...!!!
Tempat : Impiana Casuarina Hotel, Ipoh.
Tarikh : 21 Ogos 2011 (Ahad)
Bil. yg Hadir : errr...lbh dr 1 (^^,)
ni package yg ktorg ambik...puas hati r...byk giler pilihan...korg try r ek...
Aku ngn husband aku smpi kat sana dlm kul 7 ptg gak r sbb ktorg nk kena settle'n keje ktorg kat rumah dl. Antara makanan yg aku paling suka kat sana, menu ni... Aku tak tahu nama tp yg pastinya kena r dengan selera aku...
amacam...korg terliur x??? mmg best giler...tp husband aku xsuka...
errr...yg ni aku xsmpt nk merasa...kwn aku yg punye...mcm best kn...
Dalam menu yg banyak2 tu, aku ambik 1/2 nasi putih, 1/2 nasi grg, puyuh grg 2 ketul (tp klu cantum, leh jd seekor kot...), buah-buahan (betik, kiwi, strawberry, ntah buah pe lg ntah...), telur dadar, & banyyyyaaaaakkkkk lgggg..... (aku dh xingt dh...sume dh msk dlm perut!!!).
Smbl2 mkn & usap2 perut (utk pastikan perut ada ruang @ tak utk di isi kali ke 2, 3...4..), ktorg bgambar & bfoya2...hahahahaha...dgn kata lain beramah mesra sesama kengkawan...mengeratkan silaturahim...dpt PAHALA tuuuu....

PASANGAN COUPLE...

mesti r aku couple no 1...ni kn blog aku...
Kak Emmy & Abg Zul
IB, Wawa & Baby (dlm perut mama die)
Azril & pasangan (xSAH lg ni...hehehe)

pasangan TERHANGAT... uncle Sivam & Ayah Chor...errr....opss..gurau je ek..
aPA yG pENtinG??? BerGamBar...!

sabar tgg wktu bbuka
ucapan SELAMAT BBUKA....






1st round br selesai...
Kam
rafi & taufik


eh...sape ni... cute nye!!!
Bunga di FHHSB
Pak Lah







Uncle Sivam
kami kenyang!!!
5, 4, 3, 2, 1 .... aik, xbunyi azan pn...




Si gadis pemalu, Ogy

SESUDAH KENYANG....

kenyang tol... alhamdulillah...




minum air plak...biaq sume mknn td hadam ngan elok...leh mkn lak lps ni...2nd round!!!
Memang kenyang sgggtttttt..... smpi xtau nak cakap camne... Anyway, time kasih Bos. InsyaAllah, thn dpn bleh blanja lagi...hehehehehe... Time kasih gak kpd pihak Impiana Casuarina Hotel Ipoh sbb menjamu kami sume dgn hidangan yang SUPERBBB... burppppp.... (alhamdulillah...)

Love peace not war.....

Friday, August 19, 2011

Semput........ Semput........... Semput..........

Salam Ramadhan utk sume...
Tup...tap...tup...tap...dh 19 hari kt bpuasa. Kejap je rasanya... Sekarang ni dh start edisi shopping brg2 raya... Tiap2 hari kat shopping complex, penuh je org... Berebut2 mncari kelengkapan raya. Memang happening r!!! Tapi kadang2 dh semangat pilih barang tp bl tengok line kaunter bayaran, trs rasa mcm mls je nk beratur!!!
2 hari lepas, aku g shopping brg2 raya ngn husband aku. Beli skit utk family di KB, family di Ipoh. Utk diri sndiri? Nnt dl.... dh last2 nnt br shopping utk diri sndiri. (^^,)
Banyak giler r SALES kat TESCO SECTION 18. Tudung, baju kurung, baju melayu, jubah, mcm2 lagi r... Mata aku ni macam lgsg xnk bkelip sbb takut tlepas tgk barang2 yg mayb bkenan di hati (tamak tol aku ni kn...hehehehe)
Seronok sgt bshopping ni. Bagi aku kaum Hawa ni mmg HEBAT bershopping & MERANCANG. Mcm aku r jgk! Fasa pertama, aku akan survey je de hujung kiri smpi hujung kanan. Aku wat perbandingan hrga & qualiti! (^^,)  Fasa kedua br r proses penawaran & membeli. Sbnrnya aku ni bkn jns giler2 shopping. Aku suka tgk org shopping. Aku pn jns cerewet skit bab bshopping ni. So, husband aku AMAT BERTUAH memiliki isteri mcm aku ni... Ahaks... (^^,)
Okey, bbalik pd citer aku td. Aku habiskan masa hampir2 2 jam dok bshopping smlm. Sampai'n husband aku pening dok ikut je aku tp xbeli pe2 pn lg. Smpi kat 1 kedai jual pelbagai koleksi tudung & selendang tu, aku stop lgkh aku & senyum pd husband aku. Kami pilih bberapa helai tudung. Adik promoter kat situ agaknye letih melayan kami. (sowi ek adik...) 
Dah abis pilih, so akauntan bertauliah aku a.k.a MY LOVELY HUSBAND pn keluarkn bbrapa keping "note wangi" dr poket die...hehehehe...
Lastly, on the way nk balik ke kereta,  husband aku tanya :
"Berapa duit habis mlm ni?" husband aku tanya smbl pndg2 sekeliling.
Aku pn dengan semangat mengira JUMLAH PELABURAN malam tu. Tanpa syak wasangka, aku pn jawab dengan bangganya.
"Sume skali lebih kurang RM 98.00 rasanya. Ke ada pe2 lg sayang xkira?"
"RM 98.00... adoiii...semputttttt....semputttt....semputttt...." balas husband aku smbl usap2 dada die.
Reaksi muka & tingkahlaku husband aku tu memang membuat aku tergelak besar selepas aku inform die psl duit keluar tu. Aku mmg langsung xbudget die akan cakap camtu. Geli hati aku tu smpi ke rumah masih terasa. Kadang2 aku sngaja usik2 die dgn perkataan "SEMPUT" tu...
Kecian husband aku... hehehehee

***agaknye klu ckp psl duit raya, nk shopping kat KB, mesti husband aku ckp mcm 2 lg... "semputttt....semputttttt....semputttt..."
(dialog dr kump. Sepah time Maharaja Lawak)

Aku ader terjumpa TIPS MEMBELI BELAH PADA MUSIM PERAYAAN ni. Buat rujukan & ingat utk diri sndiri & korang gak. Harap2 tips ni dapat membantu korg dalam merancang perbelanjaan korang. So, selamat berbelanja...


•    Buat persiapan awal. Jangan beli secara tergesa-gesa. 
•    Sediakan rancangan perbelanjaan dan senarai barang-barang yang hendak dibeli.
•    Buat belanjawan.
•    Beli mengikut kemampuan masing-masing.
•    Janganlah berbelanja jika anda ingin bersaing dengan kawan-kawan atau jiran anda.
•    Elakkan berhutang. Jika terpaksa membeli secara ansuran, pastikan anda mampu membayarnya secara bulanan dan tidak melebihi kemampuan kewangan anda.
•    Jangan membeli lebih daripada yang dirancang. Elakkan membeli mengikut perasaan dan secara spontan (impulse).
•    Berhati-hati menggunakan kad kredit. Anda mungkin tidak sedar anda berbelanja lebih daripada kemampuan kewangan anda. •    Pastikan anda membuat perbandingan harga dan kualiti sebelum membeli.
•    Belilah barangan yang menawarkan harga jualan yang lebih murah. Ambil kesempatan terhadap potongan harga dan diskaun yang ditawarkan.
•    Sekiranya membeli barang-barang secara pukal, gunakan perkiraan unit harga untuk melihat sama ada ia lebih murah daripada membeli secara berasingan dalam unit kecil.
•    Kalau membeli banyak barang sekaligus, semak supaya anda tidak membayar lebih daripada yang sepatutnya kerana kesilapan pengiraan oleh juruwang.
•    Periksa semua barang yang dibeli. Pastikan tiada sebarang kecacatan atau kerosakan pada barang.
•    Jangan membeli kerana terpengaruh dengan iklan.
•    Untuk barang makanan, pastikan ia belum menjangkaui tarikh habis guna atau tarikh luput.
•    Untuk pakaian, belilah yang sesuai dengan peringkat umur pemakai serta periksa kualiti kain. Pakaian yang mahal tidak semestinya tinggi kualitinya. Untuk kanak-kanak, beli saiz pakaian yang lebih besar sedikit kerana mereka membesar dengan cepat. •    Gantikan perhiasan yang perlu ditukar sahaja. Kain sarung kusyen, langsir dan alas meja yang elok masih boleh digunakan lagi.
•    Gunakan kreativiti anda untuk menghias rumah tanpa menggunakan perbelanjaan yang besar.
•    Jangan masak berlebihan. Cuba anggarkan jumlah tetamu yang mengunjungi anda dan masak setakat yang diperlukan sahaja. Jika perlu, simpan stok makanan mentah yang boleh dimasak segera kalau ada lebih tamu yang datang.
•    Makanan yang tidak habis dimakan harus dimasukkan ke dalam peti sejuk secepat mungkin sebaik ia dingin supaya boleh dimakan lagi.

Monday, August 8, 2011

Sabar.............

"Bila Allah cepat makbulkan doamu, maka Dia menyayangimu.
 Bila Dia lambat memakbulkan doamu, maka Dia sedang mengujimu.
 Bila Dia tak makbulkan doamu, maka dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu.   Bersangka baiklah pada Allah dalam apa jua keadaan.

 Kasih sayang Allah mendahului kemurkaan-Nya"
Aku dpt ayat "PENENANG" ni dr salah sorg sahabat aku. Kebetulan time ni aku rs agak 'murung' skit... runsing... Mayb byk benda yg aku pikir walaupun husband aku dh pesan jgn dok pikir perkara yg menyakitkan hati, fikiran & wat aku jiwa kacau... nnt migrain aku serang blk! Tp dlm aku angguk2 tu, sume tu masuk blk dlm pikiran aku ni... (sorry my hubby...)
 Banyak yg aku tempuhi... dugaan & cabaran... Kadang2 aku pikir, aku beruntung menjadi diri aku berbanding insan2 yg di luar sna. Tetapi fitrah manusia, tak pernah kenal erti PUAS HATI... Ssh kn?
Mak ngn Abah sll pesan, hidup ni kena banyak & sll BERSABAR. Biar org buat kt tp kt jgn wat kat org 2... Klu kt wat jgk, kt pn sama je dgn org 2... xde beza...!!! (nk menitik air mata ni bl teringat'n semua tu...rindu r plak nk blk KB...)
"Mak... Abah... eira ingt pesan Mak Abah... Eira akn cuba ikut & latih diri ni jd PENYABAR. Walaupun kdg2 terdetik di kepala ni, terbisik di hati ni utk balas balik KEJAHATAN dieorg tu... Alhamdulillah, suami eira menjadi PEMIMPIN & CONTOH yg TERBAIK dlm kenal erti KESABARAN..."
***mesti org lain pelik & ketakutan bl aku yg sll rushing ni tibe2 jd penyabar... husband aku lak mesti tersenyum & say 'good luck my queen!" hehehehehe

Saturday, August 6, 2011

Brooch Butterfly, Brooch Pintal Hati & Brooch Bell

 Assalamualaikum...
Ktorg mengganggu sekejap ek... Ktorg just nk isi kekosongan masa korg. Kalau korg dok tgg2 bunyi azan Maghrib (get ready utk bbuka la...), korg leh jenguk2 blog ktorg. Kalau korg xleh tido, nk tgg time sahur, korg leh lepak2 kat blog ktorg.
Sambil2 lepak 2, korg leh ringankan jari2 korg order koleksi brooch ktorg ni. Banyak pilihan kat sni...  
ANTARANYA....

 BROOCH BUTTERFLY
sekali tengok dh JATUH CINTA...
 
Code : QM0016 (Sweet Pink)
Harga : RM 8.00 / Unit
Status : FULLY BOOKED

Code : QM0016 (White Pearl)
Harga : RM 8.00 / Unit
Status : FULLY BOOKED
Code : QM0016 (Yellow)
Harga : RM 8.00 / Unit
Status : FULLY BOOKED



BROOCH PINTAL HATI

Code : QM0017
Harga : RM 8.00 / Unit
Status : FULLY BOOKED

BROOCH BELL

Code : QM0018
Harga : RM 8.00 / Unit
Status : FULLY BOOKED

Enjoy shopping with us....
(^^,)

Brooch Kiambang & Brooch Kesidang

Salam Ramadhan korg-korg semua... Sorry r skrg ni xmenentu update blog ni. Busy skit... Alhamdulillah, busy MEMBAWA REZEKI... Oklah, memandangkan sambutan terhadap pin-pin ktorg ni yang di luar dugaan ktorg, so ktorg bbesar hati menambah & upload lagi koleksi yg ader... Ktorg mmg mementingkan pin tudung yg SIMPLE tetapi BERGAYA, MURAH tetapi MEWAH & CANTIK serta MEMIKAT HATI si pemakai & org sekeliling korg. Percaya r ckp ktorg...
So, mempersembahkan kolekso pin tudung dr ktorg KHAS utk korg semua...

BROOCH KIAMBANG
Brooch yg cantik, menarik, tertarik...
Code : QM0014 (Black)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED

Code : QM0014 (Shine Diamond)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED
Code : QM0014 (Brown)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED

BROOCH KESIDANG

Brooch Kesidang...
Code : QM0015 (Black)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED
Code : QM0015 (Blue)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED
Code : QM0015 (Red)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED
Orait x? Kualiti cantikkkk.... Design elok sgt... Harga??? Memang terbaik... So, buat apa tunggu lg... Tak rugi korg habiskan duit dengan benda2 camni. Lagipun brooch mmg tidak di telan zaman.
Ktorg sntiasa tgg respond yang tbaik dr korg...
(^^)

Wednesday, August 3, 2011

Bazar Ramadhan Taman Desa Aman

Erm... dah masuk hari yg ke-3 kt semua berpuasa. Kalau bcerita bab bulan puasa ni, conform antara perkara yg menjadi sebutan ramai ialah BAZAR RAMADHAN (termasuk gak r KOLEKSI PIN TUDUNG dari ktorg...hehehe). Ktorg pun tak lepas peluang utk tambahkan wang saku ktorg dgn join kemeriahan di Bazar Ramadhan ni...
Okeylah, sebenarnya ktorg nak heboh2 kan yg ktorg ada berniaga di BAZAR RAMADHAN TAMAN DESA AMAN, Ipoh, Perak... Stall ktorg di khemah 31 & 32... So, sesiapa yg tinggal sekitar Ipoh, jgn lupe singgah di bazar kami ek... Kami bkn sahaja jual PIN TUDUNG tapi LAUK-LAUK utk bbuka pn ader... KUIH? conform r ader... byk pilihan sehinggakan korg sndiri terasa nak beli semuanya...hehehehe
Korg jgn lupe dtg ek...Smbl2 meriahkan bazar 2, korg leh exercise gak... Klu asyik dok umah je, dok layan perut je, penat r badan...
Ok, Kita Jumpa Di Sana!!!!!

Tuesday, August 2, 2011

Brooch Kasih Suci & Brooch Titian Kasih

Assalamualaikum...
Selamat Berpuasa kpd korg sume... Amacam ngan 1st & 2nd Ramadhan ni, ok ke? Kalau ada rs letih2 & kurg bmaya tu biasalah.
Utk kembalikan SEMANGAT korg, inilah UBATNYA. Brooch dr ktorg qasehmuslimah-munirah... Pasti membuatkan mata korg terang2 bkilau dengan sinaran dr koleksi brooch ktorg. So, korg jgn tgg lg. Order lh dr kami sementara stok masih ada.

BROOCH KASIH SUCI
ini die BROOCH KASIH SUCI... mmg suci lg ni...hehehe
Code : QM0012 (Shine Diamond)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED


Code : QM0012 (Black)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED
Code : QM0012 (Purple)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED

BROOCH TITIAN KASIH

BROOCH TITIAN KASIH ni ader 4 warna batu permata yang tergantung di hujung brooch. Iaitu MERAH, KUNING, SHINE DIAMOND & BIRU (turutan dr bawah ke atas). Brooch ini mmg SIMPLE & NICE... Semua golongan sesuai di padankan dengan brooch ni. Kat bwh ni ktorg zoom satu persatu...

Code : QM0013 (Blue)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED

Code : QM0013 (red)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED
Code : QM0013 (shine diamond)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED

Code : QM0013 (yellow)
Harga : RM 8.00 / unit
Status : FULLY BOOKED

Baiklah, ini adalah koleksi TERBAIK musim ni. Ktorg gerenti korg pasti tersenyum lebar & lebih bkeyakinan bila memakai brooch koleksi kami ini. Jangan tunggu lg. Dapatkan brooch yg TERHEBAT dari ktorg...